Previous Image
Next Image

Dráva horgászat

Horgássz a Dráva folyón

A szállástól 10 perc sétára kellemes homokpad várja a horgászni vágyókat!

Néhány jellemző a Dráváról

Átlagmélység: 1,8-11m

Fenékviszonyok: kemény márgás, helyenként homokos

Akadók: változó, bedőlt fák, tuskók és kövek, leszakadt partok, zátonyok és homokpadok

Halak: márna, paduc, domolykó, jász, balin, ponty, amur, kárász, süllő, csuka, harcsa, kecsege, menyhal és szinte valamennyi keszegfajta

Védett halak

Csónakhasználat: van

 


Hazánk legtisztább vizű folyója, rohanó, örvénylő vadvíz, ami állandó meglepetéseket tartogat a horgászoknak. Parti növényzete és állatvilága megőrizte érintetlenségét, ma a Duna Dráva Nemzeti Park területe.

A sokévi közép-vízhozama 500 m3/s feletti. A nagyvízi és kisvízi vízszintek eddig megfigyelt különbsége közel 7 m, a folyót nagy napi vízingadozások jellemzik.

A mederanyag felfelé durvul, kitermelése a horvát részről, horvát szakaszon jelentkezik, nagyobb volumenben.

A Dráva teljes hazai szakaszának vízminősége I. osztályú, mellyel a legtisztább hazai folyónak nevezhető.

 

Kogd ki a Drávából kedvenc haladat

Horgászat a Dráván

 

Kedvezőbb feltételekkel Barcstól lefelé hajózható a Dráva, tehát az egész baranyai szakasz.

A felső külföldi szakaszon összesen 22 vízi erőművet építettek a folyó energiájának hasznosítására, ezért nagy a napi vízszintingadozás. Az erőmű duzzasztógátjai jelentős akadályt jelentenek az ott élő halak mozgásában, korlátozzák a régiók közötti vándorlásukat (pl. ívás).

A fajlistákat egybevetve, a Dráva hazai szakaszáról az utóbbi 15 évben 63 halfaj alkalmi vagy rendszeres előfordulását írták le. Leggyakoribb fajok a keszegfélékből tevődik össze. A folyó gyors áramlású vize, meanderező medre, a folyók paduc- és márna szinttáján élő fajok számára kedvez, ezért halfaunáját is elsősorban az áramláskedvelő reofil fajok alkotják.
A baranyai szakasz jellemző halfajai a süllő, harcsa, márna, kecsege, balin, paduc, domolykó, menyhal, ponty, amur, csuka keszegfélék. Kiemelt szerepet kap a halasítások során az utóbbi időben megfogyatkozó kecsege folyamatos telepítésének programja.
A halasítások halfaj összetételénél figyelembe kell venni, hogy csak őshonos fajok kerülhetnek a folyóba, így a csuka, süllő, harcsa, ponty, kecsege rendszeresen pótolva van.

Az alkalmazható horgászmódszerek palettája széles, akár legyezni is érdemes, elsősorban domolykóra, jászra. Bevált módszer a nehézbotos fenekezés, a finomabb feeder és a folyóvízi úszózás. Érdemes a folyószabályozó védművek, homokpadok környékén próbálkozni, innen a helyismeret nélküli horgászok is eredményesen távozhatnak.

Engedélyek beszerezhetőek:

– Hegedűs Sándor (halőr) Siklós, Rákóczi u. 64. Tel:+36 30/8126971

Nézd meg a védett halakat!